Koveron perinnetilalla voi ottaa osaa pajupillipajaan 24.5. Toukokuu on parasta aikaa pajupillien tekemiseen, sillä pajun kuori irtoaa helposti. Pajupillipajaan voi osallistua kello 10-16 välillä. Koska pajupillissä käsitellään puukkoa, voi pienimmät lapset tarvita aikuisten apua.
Pajupilli on perinteisesti ollut lasten ja paimenten soitin Pajupillillä on Suomessa pitkät perinteet. Pajupillin arvellaan kulkeutuneen Suomeen vasarakirveskulttuurin mukana jo 2500 ennen ajanlaskun alkua. Pajun ohella pilliin on käytetty myös leppää, haapaa, pihlajaa ja koivua.
Pilliä on voitu käyttää pyypillin tapaan metsällä. Metsästyksessä on tietynlaiset pillinsä myös teerelle, metsolle, ketulle ja jänikselle. Yleisemmin pillillä on kuitenkin soiteltu paimenessa ja vapaa-ajalla huvin vuoksi. Onpahan pajupillin soitannan uskottu myös nostattavan tuulta nautapaarmojen karkottamiseksi.
Etelä-Karjalassa sanottiin pilliä tehdessä näin: ”Soi, soi soropilli, jos et soi niin soraja taikka seppä tulloo sirpin kanssa, leikkaa sulta pään poikki.”
Kesän aikana Koverossa on myös muita pajoja lapsille ja lapsenmielisille, joissa puuhastellaan luonnon- ja kierrätysmateriaalien parissa. Kaikki puuhapajat ovat maksuttomia eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
Comments are closed.