Vielä on kesää jäljellä ja monia tapahtumia löytyy vierailijoille eri puolilla Suomea. Tutustu Museoraittikohteiden tarjontaan!
Talomuseo Glims, Espoo
Glims tutuksi kierros museolla
27.7./28.7./30.7./31.7. klo 14-14:30
Glimsillä on pitkä historia. Tervetuloa mukaan yleisöopastukselle kuuntelemaan lisää tarinoita Glimsistä ja entisajan maatilan elämästä.
Opastus alkaa klo 14 ja sen kesto on noin puoli tuntia.
Osallistuminen opastukselle museon pääsylipulla (6 €/3 €/Museokortti/Kaikukortti)
Tule laidunvierailulle museoon! Laidunvierailu 31.7. klo 15:30-16:30
Glimsin pihapiirissä toimii kesäisin 4H-kotieläinpiha. Espoon 4H-yhdistys ylläpitää kotieläinpihaa ja järjestää siellä leiri- ja kerhotoimintaa.
Kotieläinpihan laitumella voi vierailla keskiviikkoisin ja torstaisin klo 15:30–16:30.
Laidunvierailulle pääsee ohjatusti pienissä ryhmissä. Laidunvierailulla pääset noin 20 min ajaksi rapsuttelemaan lampaita ja vuohia. Muina aikoina aitaukseen pääsy ja eläinten syöttäminen on kielletty. Vierailuajat jaetaan viisitoista minuuttia ennen kunkin laidunvierailun alkamista ja niitä on rajoitettu määrä. Eli tulethan paikalle ajoissa.
Vierailu on maksuton.
Laidunvierailuaikoina keskiviikkoisin ja torstaisin myös Talomuseo Glimsiin on vapaa sisäänpääsy!
Minkälainen vierailukohde on Talomuseo Glims?
Glims on alkuperäisellä paikallaan sijaitseva vanha maatila Karvasmäen kylässä. Glims on sen 500 vuotisen historian aikana toiminut myös kestikievarina ja sen rakennukset sekä pihapiiri on pyritty pitämään alkuperäisessä asussaan. Museo vie sinut kiehtovalle aikamatkalle entisajan maalaiselämään. Kesäisin alueella voi lisäksi ihastella kotieläimiä ja pihamaalla vaalitaan vaalitaan maatilan perinnekasveja, kuten humalaa. Talomuseo Glims on elävä museo, jossa pääset mukaan maalaiselämän vuodenkiertoon liittyviin työnäytöksiin, opastuksiin ja tapahtumiin!
Tutustu museoon ja sen toimintaan täältä, Facebookissa ja Instagramissa.
Talonpoikaismuseo Yli-Kirra, Punkalaidun Punkalaitumen päivän juhla ja museon 70-vuotisjuhla 28.7. klo 13-15
Tervetuloa kanssamme juhlistamaan museon 70-vuotista taivalta Punkalaitumen päivänä Yli-Kirraan!
Juhlallisuudet alkavat klo 13 sunnuntaina. Tiedossa on puheita, ohjelmaa ja tarjottaviakin.
Talonpoikaismuseo Yli-Kirra on Suomen maatalousmuseo Saran kesäkohde 2024.
Mikä on Yli-Kirra?
Punkalaitumella sijaitsevan Yli-Kirran talouskeskuksen rakennukset sijoittuvat miespihan ja karjapihan ympärille. Museoalueella on lisäksi muut 1800-luvun maalaistalon rakennukset riihineen, pajoineen ja aittoineen. Yli-Kirran talonpoikaismuseo on vihitty käyttöön vuonna 1954 ja se tunnetaan kirjailija Mauri Kunnaksen ”koiramäen talona”.
Tutustu museoon ja sen toimintaan täältä, Facebookissa ja Instagramissa.
Hinnerjoen museot, Eurajoki Kotiseutupäivä 28.7.Hinnerjoki-päivän ohjelma:
-Outi Kortelainen toivottaa vieraat tervetulleeksi ja kertoo muun muassa mitä Hinnerjoen Kotiseutuyhdistyksen vuodenkiertoon on kuulunut.
-Kunnanjohtaja Kari Kankaanrannan tervehdys.
-Vuoden 2024 uuden näyttelyn Tulkkast kaffell avajaiset.
Tämän vuotisen näyttelyn teema Tulkkast kaffell syntyi vuoden vaihteessa, jolloin saimme yhteydenoton Tampereelta, Ari Moskarilta. Hän oli ostanut hinnerjokilaisen vaskiseppä Werner Sigfrid Sundelinin valmistaman kuparisen kahvipannun ja kyseli pannun historiaa. Joitakin päiviä mietittyään hän totesi: ”tämä upea kuparipannu on kiertänyt yli sata vuotta Suomea ja aikakin on kohdellut pannua hyvin, sen paikka on Hinnerjoella – hän lahjoittaa sen meille”. Hän toivoo että pannu kiinnostaisi ja väki kävisi sitä katsomassa. Niinpä keräsimme muitakin kahviin liittyviä esineitä näyttelyymme tuon ison kahvipannun ympärille. Näyttelystä ja kahvinjuonnista Suomessa kertovat Outi Kortelainen ja Jukka Veranen.
-Kalevalassa ei ehkä kerrottu kahvista, vai kuinka? Mutta Alasatakunnan toimittaja FT Elli-Mari Ahola kertoo: Mitä jos Kalevala olisi tapahtunut Hinnerjoella?
-Kokemäen Soittokunta viihdyttää musiikilla.
Museot ovat avoinna elokuun loppuun saakka sunnuntaisin klo 13-15, muulloin sopimuksen mukaan.
Kirkon viereisessä Kivimakasiinissä on nähtävillä hinnerjokilaistein taiteilijoiden näyttely heinäkuun ajan ti-pe klo 18-20, Hinnerjoki-päivänä klo 13:30-18.
Minkälainen vierailukohde on Hinnerjoen museot?
Hinnerjoen museoihin kuuluvat alkuperäisasuunsa muutettu mäkitupalaiskoti Valon talo, kotiseutumuseo sekä kotiseutumuseo. Museon piha-alueelta löytyy lisäksi alueelle muualta siirretyt aitat, riihi sekä kylä- ja kuparisepän pajat. Kuparisepän pajassa on näytillä hinnerjokilaisten kupariseppien työvälineet. Tule tutustumaan ja ihastu!
Löydät meidät Facebookista ja Instagramista.
Telkkämäen kaskiperinnetila, Kaavi
Maakirkko ja kansanlaulukirkko kaksiperinnetilalla 28.7. klo 13-14:30
Tässä kirkossa seinät ovat leveät ja katto erityisen korkea! Telkkämäen perinteinen maakirkko kokoaa kuulijat jumalanpalvelukseen Telkkämäen pihaan. Maakirkkojen juuret juontavat menneisiin vuosisatoihin, jolloin kirkossakäyntiä hankaloittivat pitkät välimatkat ja huonot kulkuyhteydet.
Tilaisuuden järjestää Kaavin pitäjäseura ja Järvi-Kuopion seurakunnan Kaavin alueseurakunta. Tervetuloa!
Mikä Telkkämäen kaskiperinnetila?
Telkkämäen kaskiperinnetila sijaitsee Telkkämäen luonnonsuojelualueella Kaavilla. Tilan nykyinen päärakennus on peräisin 1800-luvun loppupuolelta ja talo itsessään on kunnostettu 1900-luvun alkupuolen asuun. Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on navetta, riihi, aitat ja savusauna. Tätä ainutlaatuista tilakokonaisuutta hoidetaan yhä perinteisin menetelmin ja kaskisavut kohoavat edelleen Savon suvessa.
Tutustu perinnetilaan museoraitti-sivustolla ja Metsähallituksen sivuilla.
Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa Meidän maaseutumme ilmaiskonsertti Loimaan liikuntahallilla 29.7. klo 18-21
Suomen maatalousmuseo Sarka järjestää yhdessä valtiopäiväneuvos Olavi Ala-Nissilän kanssa ilmaiskonsertin klo 18 Loimaan liikuntahallilla. Konsertti juhlistaa Olavin 75-vuotispäiviä. Iltaa tähdittävät maankuulut laulajat Anne Mattila ja Jyrki Anttila. Myös loimaalaisten ylpeys Ämmät äänessä kiipeää lavalle!
Illan aikana kuultavien laulujen teemana on meille monille tuttu maaseutu ja siihen liittyvät muistot. Konsertin yhteydessä museonjohtaja Lauri Viinikkala kertoo muutamalla sanalla Jyväskylän yliopiston Minun maaseutuni -hankkeesta sekä syksyllä museolla avautuvasta samannimisestä näyttelystä. Illan juontaa iki-ihana Iina Wahlström.
Meidän maaseutumme -konserttiin on vapaa pääsy! Iltamassa on myös kahvitarjoilu, joka alkaa klo 17.
Mahdolliset muistamiset pyydetään osoittamaan Suomen maatalousmuseosäätiön tilille FI87 5238 0520 0020 59. Varat käytetään museon näyttelytoiminnan tukemiseen.
Sagalundin museo, Kemiö
Nallekalas
27.6. – 6.8. varje tisdag kl. 10 i museiparken.
På nallekalasen njuter vi av sagor och har kalas med tant Adèle. Nallekalas är ett program för barn i åldrarna 1-4 år och deras vuxna. Ta med en egen nalle! Programmet är tvåspråkigt och gratis.
Nallekekkerit
27.6. – 6.8. joka tiistai klo 10 Sagalundin museopuistossa
Nallekekkerit on Sagalundin perinteinen kesäohjelma perheen pienimmille. Nallekekkereillä nautitaan saduista ja juhlista täti Adèlen seurassa. Ohjelma on suunnattu 1-4-vuotiaille lapsille ja tietysti aikuisillekin. Ota oma nallesi mukaan! Ohjelma on kaksikielinen ja maksuton.
Tidsresetisdag-allsång med Toni Perttula
30.7. kl 11-17
Under Tidsresetisdagarna väcks historien till liv i Sagalund – och du får själv delta. Varje tisdag under högsäsongen 25.6-6.8. kl.11-17 kan du hjälpa husmor i Falla gård eller prova på att skriva med bläckpenna med läraren i Vreta skola. Sysslorna och programmen varierar från vecka till vecka. Programmet på tidsresetisdagarna ingår i inträdet och är riktar sig till både barn och vuxna.
Vad är Sagalund?
Sagalund är ett levande museum, en trädgård och ett barnkulturcenter – en bit “förverkligad poesi”, enligt grundaren Nils Oskar Janssons egna ord.
Här finner du olika byggnader från Kimitoöns historia: ett tingshus, ett torp, en bondgård, två gamla skolor och många inspirerande lekmiljöer för barn. Allt är beläget i en lummig trädgård – denna över 100-år gamla växtsamling är en betydelsefull del av Sagalunds kulturarv.
Se våra hemsidor här. Vi är också i Facebook och Instagram
Aikamatkatiistai-yhteislaulua Toni Perttulan säestyksellä
30.7. klo 11-17
Aikamatkatiistaisin historia herää eloon Sagalundissa – ja sinä voit itse osallistua! Joka tiistai kesäsesongin aikana 25.6-6.8. klo 11-17 voit tulla museolla auttamaan Fallan maatalon emäntää kotiaskareissa ja harjoitella Vretan kansakoulussa mustekynäkirjoitusta opettajan kanssa. Ohjelma ja askareet vaihtelevat hieman viikoittain.
Aikamatkatiistain ohjelma kuuluu museon sisäänpääsylipun hintaan ja on suunnattu niin aikuisille kuin lapsillekin.
Mikä on Sagalund?
Sagalund on elävä museo, puutarha ja lastenkulttuurikeskus – perustajansa Nils Oskar Janssonin sanojen mukaan ”palanen todeksi tullutta runoutta”.
Meiltä löydät rakennuksia Kemiönsaaren historiasta: käräjätalon, torpan, maatilan, huvilan, kaksi vanhaa koulua sekä paljon innostavia leikkiympäristöjä lapsille. Tämä kaikki sijaitsee vehreässä puutarhassa, jonka yli 100-vuotias kasvikokoelma on merkittävä osa Sagalundin kulttuuriperintöä.
Tutustu kotisivuihimme täältä. Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista.
Jalasjärven museo, Jalasjärvi
Tervetuloa mukaan Rinsessat ja ritarit -päivään 31.7. klo 12-18!
Päivän aikana monipuolisessa museossamme on lapsille suunnattu askartelutyöpaja sekä kasvomaalausta.
Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton!
Jalasjärven museo sijaitsee valtatie kolmen varrella ja se on Suomen laajin paikallismuseo. Museota ylläpitää ja hallinnoi Jalasjärvi-Seura ry, joka aloitti alueen esineistön tallentamisen jo vuonna 1936. Nykyisellä paikallaan Jalasjärven museo on toiminut jo vuodesta 1954 saakka.
Tutustu museon kesätoimintaan Facebookissa
Comments are closed.