Loimaan kotiseutumuseo sijaitsee vuonna 1855 rakennetussa viljamakasiinissa Kanta-Loimaan kirkon mäellä. Luonnonkivilohkareista rakennettu makasiini on ollut alun perin lainajyvästö. Manttaalikunta lahjoitti tämän tyhjäksi jääneen makasiinin Loimaa-Seura ry:lle kotiseutumuseoksi vuonna 1955. Yleisölle museo avattiin vuonna 1962 ja tällä hetkellä museolla on hallussaan noin 4500 esinettä.

Museon perusnäyttely on rakennettu kolmeen kerrokseen. Näyttelyssä paikallinen, eletty elämä näyttäytyy vierailijalle alakerran vanhasta pirtistä lähtien, etenee jokapäiväisestä leivästä ja erilaisista kodin toimista maatalouden sekä käsityöläisammattien ja niiden välineistön esittelyyn saakka. Ylin kerros on tekstiilien, astioiden, leikkikalujen ja erilaisten kiinnostavien esineiden valtakuntaa,

Kotiseutumuseolla järjestetään kesäisin myös erikoisnäyttelyitä. Viljamakasiinilla sijaitsevan museon lisäksi Loimaa-Seura ylläpitää myös Koulumuseota, Lieskiven Pajamuseota sekä Krekilän vesimyllyä.

Koulumuseo
Kaupunginkirjaston yläkerrassa on Koulumuseo, jossa voi tutustua menneen ajan loimaalaiseen kouluelämään. Museo on kesällä auki tiistaisin ja tämän hetkinen näyttely on nimeltään Kouluruokailu 75 vuotta. Museossa voi myös tutustua Loimaan alueen koulukuviin. Tarkemmat tiedot aukioloajoista löytyvät Loimaa-Seuran kotisivuilta.

Lieskiven pajamuseo
Paja oli olennainen osa entisajan maanviljelyskulttuuria. Seppä takoi työkalut, korjasi rikkoutuneita sekä raudoitti rekien jalakset ja rattaitten pyörät. Loimaa-Seura sai pajamuseon lahjoituksena ja siellä on työskennellyt neljä seppäsukupolvea. Sepän työtä pääsee edelleen seuraamaan joka kesäisillä pajapäivillä, jotka ovat heinäkuun alussa.

Krekilän vesimylly
Krekilän kylässä, Niinijoen Kuivakoskessa on ollut mylly satojen vuosien ajan. Myllyn ja sen kupeessa olevan sahan toiminta hiipui 1970-luvun alussa ja nykyisin myllyn ja sen tontin hoidosta vastaa Loimaa-Seura. Rakennus on korjattu ja vesimylly kunnostettu. Se onkin jälleen toimintakelpoinen 40 vuoden tauon jälkeen. Myllyssä on hyvät tilat kesätapahtumille ja siellä toimii myös paikallinen kesäteatteri. Myllyn pysäköintipaikalta pääsee helposti siirtymään viehättävälle luontopolulle opastauluineen.

Vaihtuvat näyttelyt

Kesäkaudella 2024 Kotiseutumuseolla on nähtävissä näyttely loimaalaisista valokuvaamoista ja valokuvaajista.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Kesäkaudella 9.6.–25.8.2024
Ti–pe klo 11–18
La–su klo 11–16

Muina aikoina avoinna sopimuksen mukaan.

Pääsymaksut:
Aikuiset 5 €

Ilmainen sisäänpääsy:
Alle 18-vuotiaat


Sijainti ja yhteystiedot

Kotiseutumuseo
Loimaan kotiseutumuseo
Kanta-Loimaantie 13
Loimaa

Postiosoite
Loimaa Seura ry
PL 102
32201 LOIMAA

Tiedustelut
Puhelin 050 536 2397 / 045 677 9676
Sähköposti loimaaseura(at)pp3.inet.fi

Katso myös
www.loimaaseura.fi
@loimaankotiseutumuseo



Muita nähtävyyksiä

Kuppikivet
Kanta-Loimaan kirkon läheisyydessä olevat kuppikivet ovat kiinnostavia muinaisjäännöksiä. Usein kuppikivet olivat pakanallisia uhripaikkoja. Vainajille esimerkiksi viljaa uhraamalla turvattiin esimerkiksi seuraavan vuoden sato. Kuoppiin jääneellä sadevedellä uskottiin myös olevan parantavia voimia. Suomessa kuppikiviä ja -kallioita tunnetaan yli 500. Loimaalla kallioon on hakattu ainakin 39 syvennystä. Kiinnostavaksi asian tekee se, että kuppikivet ja -kalliot ajoittuvat rautakauteen (500 eKr.−1150 jKr.), mutta Loimaalla on kuitenkin merkkejä kiinteästä asutuksesta vasta 1200-luvulta alkaen. Muinaisjäännökset ovat yhteistä kulttuuriperintöämme ja ne on lailla suojattu. 

Vesikosken mylly
Loimaan kaupungin ylläpitämä Vesikosken mylly sijaitsee Loimijoen rannalla Vesikosken partaalla. Itse myllyrakennus on vuodelta 1888, mutta samassa kohtaa Loimijoen varrella on harjoitettu myllytoimintaa keskiajalta lähtien.
Myllyyn pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan. Vierailua voi tiedustella Loimaan kaupungin kulttuurisihteeriltä.