Ajankohtaista

2
maalis

18.3. PERUTTU Kyläkeskiviikko Sarka-museossa: Kojo

Kyläkeskiviikkoillat 18.3. ja 15.4. on peruttu. Tapahtumat tullaan järjestetään myöhempänä ajankohtana. 

Suomen maatalousmuseo Saran Kyläkeskiviikko-luentojen sarja jatkuu keskiviikkona 18.3.2020 klo 19, kun vuorossa on Kojo. Kylän historiasta kertoo museon amanuenssi Katri Lento seminaaritila Riihessä.

Keskikokoinen Kojon kylä sijaitsee Kojonjoen varrella. Historian saatossa kylässä on ollut 5–6 taloa. Kojo kuuluu vanhoihin loimaalaiskyliin, joissa on ollut asutusta keskiajalta saakka. 1600-luvulla Kojolla asui muun muassa Simo Eskelinpoika Noso, joka kuului Loimaan suurimpiin humalanviljelijöihin. Kojon kylä löytyy myös lukuisina mainintoina 1500–1700-lukujen tuomiokirjoista.

Suosituilla Kyläkeskiviikko-luennoilla tutustutaan loimaalaiskylien historiaan isojakokarttojen avulla. Vuosia jatkunut luentosarja on tulossa päätökseen keväällä 2020, kun viimeisetkin loimaalaiskylät saadaan käsiteltyä.

Kaikkien aikojen viimeinen Kyläkeskiviikko järjestetään huhtikuun 15. päivä, jolloin käydään uudelleen läpi yleisön valitsema suosikkikylä. Puujalkalan kylä saa kunnian päättää yli kahdeksan vuotta jatkuneen Kyläkeskiviikkojen sarjan 15.4.2020. Ympyrä sulkeutuu, sillä Puujalkala oli aiheena myös kaikkien aikojen ensimmäisessä Kyläkeskiviikossa.

Kyläkeskiviikot ovat kaikille avoimia. Tervetuloa!

 

Sijainti

Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, LOIMAA

Katso tästä Maatalousmuseo Saran aukioloajat ja hinnat: 

https://www.sarka.fi/vierailulle-museoon/aukioloajat-ja-hinnat/

 

2
maalis

10.3. Liperi maailmansotien välissä -luento Tähkä-museolla

Luentosarja ”Liperin hieno historia”

Liperi-Seura viettää juhlavuottaan, takana on 60 vuotta kotiseututyötä,
tämä luentosarja 
”Liperin hieno historia” muodostaa osan juhlavuoden tapahtumista.

Luennot pidetään klo 18.00 Penttilän auditoriossa,
Koulutie 1,  83100  
Liperi

Ti  14.1.  Liperi – leipäpitäjä
 Onko sanonnalle katetta?
  Esko Jokiniemi
Ti  11.2.  Ruptuurisodasta uudelle vuosituhannelle

 Liperin seurakuntien vähemmän tunnettuja vaiheita.

Voit katsoa luennon videona Youtubesta.

  Jari Uimonen
Ti  10.3.  Liperi maailmansotien välissä

 Liperi 1920- ja 1930 -luvuilla.

  Kati Parppei
Ti  21.4.  Laatokalta Liperiin ja edestakaisin

 Linnoitusjoukkojen vaiheista Liperissä ja
 lähiympäristössä vuosien 1940 – 1941 ja 1944 aikana.

  Timo Tolvanen
Ti  12.5.  Maalaiseläinlääkärin kokemuksia

 Kokemuksia Liperissä 1962 alkaen.

  Juhani Kosonen
Ke  24.6.  Opastettu kiertoajelu Liperissä

 Tiedotetaan tarkemmin kesäkotsarissa toukokuussa.

   Kaarina Kauppinen-
Karvonen
21
helmi

7.3. JuuriRUUKKI Leineperin ruukilla

JuuriRUUKKI 7.3. klo 11 – 16.00

Leineperin ruukille saapuu maaliskuussa noin 50 käsityöläis- lähiruoka- ja matkailutoimijaa ympäri Eurooppaa! Paikallisten käsityöläisten ja lähiruokamyyjien lisäksi mukana on kädentaitoja ja aitoja makuja ainakin Pohjois-Irlannista, Latviasta, Kyprokselta, Kroatiasta, Virosta ja Portugalista.

Ohjelmassa on teemaruukkien tapaan tietysti myös työpajoja, esimerkiksi pääsiäismunien maalausta latvialaisittain. Juuriruukilla valmistaudutaan pääsiäiseen, joten luvassa on myös virpomisvitsojen tekemistä ja pääsiäisruohon kasvatusta.

Mahtava tilaisuus päästä tutustumaan kansainvälisiin ja paikallisiin kädentaitoihin ja aitoihin makuihin – meidän juuriimme!

Tervetuloa!

*Tapahtuma järjestetään osana LAG Leader Karhuseudun ja Leineperin ruukin/Ulvilan kaupungin kansainvälistä Crafs from Roots -hanketta. Mukana on myös Karhuseudun toisen kansainvälisen Rural Flavours -hankkeen toimijoita.

Paikka
Pitkäjärventie 7
29320 Leineperi, Länsi-Suomen Lääni, Finland

Facebook

www.leineperinruukki.fi

21
helmi

3.3. Ruokakerho Sarka-museolla: keitot

Syksyllä 2019 alkaneet ruokakerhot jatkuvat taas!

Ruokakulttuuri ja ruuanlaitto yhdistyvät Suomen maatalousmuseo Saran, Loimaan
4H-yhdistyksen ja Loimaan Evankelisen Kansanopiston yhteisessä naisille suunnatussa
ruokakerhossa. Ruokakerhossa kohtaavat paikalliset ja Loimaalla opiskelevat
maahanmuuttajanaiset, joten suomalaisen ruokakulttuurinrinnalle saadaan tuulahduksia
muista ruokakulttuureista. Jokaisella kokoontumisella on oma teemansa,johon tutustutaan
museon näyttelyiden ja kokoelmien kautta museon henkilökunnan johdolla ja tietysti jokaisella
kerralla myös tehdään ja syödään teemaan liittyvää ruokaa. Ruuanlaiton ohjaa Loimaan
4H-yhdistys yhteistyökumppaneineen. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille
naisille. Tervetuloa!

Keväällä 2020 ruokakerho kokoontuu tiistaisin klo 17–20:

  • tiistaina 3.3. teemana keitot
  • PERUTTU tiistaina 7.4. teemana pääsiäisen ruuat

Ruokakerho kokoontuu museon monitoimitila Aitassa.
Tiedustelut: projektisuunnittelija Laika Nevalainen,
p. 050 410 8402, laika.nevalainen@sarka.fi.

Sijainti
Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, LOIMAA

sarka.fi

Ruokakerho Facebookissa

10
helmi

23.2. Opastus Talomuseo Glimsissä: Pitkiä pellavia!

Pitkiä pellavia! 23.2. klo 11.30-12.00. Opastus entisajan laskiaisperinteistä Glimsin tuvassa. Laskiaisen kunniaksi museoon on vapaa pääsy!
Tapahtumapaikka
Talomuseo Glims, Glimsintie 1, Espoo
Hinta
Museon pääsymaksut 4/3 €. Alle 18-v. vapaa pääsy. Keskiviikkoisin vapaa pääsy. Vuosikortti 15 €. Kaikukorttikohde. Museokorttikohde.
10
helmi

23.2. Sarka-sunnuntai: Nurtsimurtsikkaa!

HELMIKUUN SARKA-SUNNUNTAI: Nyt kisataan nurtsimurtsikassa!
23.2.2020

Kaikkien aikojen ensimmäiset nurtsimurtsikkakisat järjestetään helmikuun Sarka-sunnuntaina klo 14 museon piha-alueella. Kilpailu on avoin kaikille. Kisapaikalta voi lainata välineitä, mutta myös omilla suksilla voi suihkia menemään. Iloinen mieli ja hymy huulilla ovat tässä kisassa vähintään yhtä suuressa roolissa kuin päivän kunto ja välineiden voitelu.

Tule kisailemaan ja haasta kaverisikin mukaan! Ilmoittaudu kilpailijaksi viimeistään torstaina 20.2.2020 museon infoon puh. 02 763 7700 tai info@sarka.fi.

Kisailun järjestävät yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Sarka ja Loimaan Perinnesuksi ry.

10
helmi

20.2. Talviloman puuhapäivä Sarka-museossa

Torstaina 20.2.2020 klo 11-15 Sarka-museolla Talviloman puuhapäivä. Ohjelmassa tarinakierroksia (kesto 20 min), joissa etsitään pullan raaka-aineita, ihmetellään ensimmäisiä traktoreita ja seikkaillaan sääsammakon kanssa. Ulkona voi hiihtää nurtsimurtsikkaa (lumen yllättäessä jotain muuta) ja työpajoissa askarrella heijastimia ja laskiaspullia. Tervetuloa!

Tarinakierrokset (kesto 20 min.):
klo 11.15 Mistä on pienet pullat tehty?
klo 11.45 Ensimmäisen traktorin tarina
klo 12.15 Sääsammakon museoseikkailu
klo 13.15 Mistä on pienet pullat tehty?
klo 13.45 Ensimmäisen traktorin tarina
klo 14.15  Sääsammakon museoseikkailu

Työpajat:
klo 11–15 Heijastintyöpaja seminaaritila Riihessä
klo 12–13.30 Laskiaispullapaja monitoimitila Aitassa

Ulkona:
klo 11–15 Nurtsimurtsikkaa museon takapihalla

Omatoimisesti selvitettävät museoarvoitukset:
klo 11–15 Munne-kissan kepposet Ennen koneita -näyttelyssä (helpompi reitti)
klo 11–15 Riimukirjoituksen arvoitus Maatalouden aika -näyttelyssä (haastavampi reitti)

Pääsymaksut
Lapset 3-15 vuotta 4 euroa
Aikuiset 8 euroa
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 euroa

Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa (ysitien varrella)

5
helmi

20.2. Kulttuuritorstai-luento Emil Cedercreutzin museossa

SATALINNA JA HARJAVALLAN SAIRAALA – Maakuntamuseo rakennusperinnön vaalijana

Torstaina 20.2.2020 klo 18.00-19.30
Emil Cedercreutzin museossa 

Luennon pitää rakennustutkija Liisa Nummelin Satakunnan Museolta. Hänen työtään ovat rakennettuun kulttuuriympäristön liittyvä neuvonta ja suojelukysymykset Satakunnassa. Helmikuun Kulttuuritorstai-luennolla perehdytään rakennustutkijan monipuoliseen työhön muutamien harjavaltalaisten esimerkkikohteiden valossa. Mitä tietoja museolla on alueensa rakennuksista ja miten tietoja käytetään? Miten ja miksi rakennuksia suojellaan ja mitä suojelu tarkoittaa? Mistä saa tietoa ja rahoitusta arvokkaan rakennuksen korjaukseen ja muutoksiin?

Luento kuuluu Emil Cedercreutzin museossa talvikaudella 2019–2020 järjestettävään Kulttuuritorstai-luentosarjaan, joka tutustuttaa kuulijat kulttuurin, historian ja erilaisten alojen tarjoamiin monipuolisiin aihepiireihin. Luennoille osallistuminen on maksutonta. Luentosarja järjestetään yhteistyössä Sataopiston kanssa.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

https://www.harjavalta.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/museo/tapahtumat/

5
helmi

12.2. Kyläkeskiviikko Sarka-museossa: Alastaron Mäenpää

Sarka-museon Kyläkeskiviikko-luentojen sarja jatkuu seminaaritila Riihessä keskiviikkona 12.2.2020 klo 19, kun vuorossa on Alastaron Mäenpää. Matkaoppaana kylän historiaan toimii Sami Männistö.

Alastaron Mäenpää on hyvin tyypillinen loimaalaiskylä, jossa oli kolme kantatilaa. Loimaalla on kaksi Mäenpää nimistä kylää, ja ne erotetaan toisistaan sijainnin mukaan etuliitteillä Alastaro ja Ylistaro. Etuliitteestään huolimatta Haitulan ja Kuttilan kylien välissä sijaitseva Alastaron Mäenpää ei koskaan kuulunut Alastaron kappeliin tai kuntaan.

Suosituilla Kyläkeskiviikko-luennoilla tutustutaan loimaalaiskylien historiaan isojakokarttojen avulla. Vuosia jatkunut luentosarja päättyy kevätkauteen 2020, kun viimeisetkin loimaalaiskylät saadaan käsiteltyä. Alastaron Mäenpään jälkeen Kyläkeskiviikossa käsitellään vielä maaliskuussa Kojo.

Kaikkien aikojen viimeinen Kyläkeskiviikko järjestetään huhtikuun 15. päivä, jolloin käydään uudelleen läpi yksi yleisön valitsema suosikkikylä. Helmikuun Kyläkeskiviikossa selviää, mikä kylä saa kunnian päättää yli kahdeksan vuotta jatkuneen Kyläkeskiviikkojen sarjan.

Kyläkeskiviikot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia. Tervetuloa!

27
tammi

Osallistu Ruokahaaste2020 -kampanjaan!

Suomen maatalousmuseo Saran Ruokamuseo järjestää vuonna 2020 yhdessä Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa Ruokahaaste2020 -kampanjan.

Ruokahaasteella halutaan kannustaa ihmisiä kokeilemaan erilaisia ruokaan liittyviä tapoja ja tekoja, ja sitä kautta pohtimaan omia ruokaa koskevia valintojaan sekä näiden valintojen vaikutuksia sekä itselle että laajemmin yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Ruokahaaste2020 on suunnattu kaikille asuinpaikasta, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Haasteen 50 tehtävää ovat monipuolisia ja helppoja toteuttaa, ja jokainen voi suorittaa haasteet omalla tavallaan ja keskittyä halutessaan haasteisiin jotka kokee kiinnostavimmiksi tai omassa arjessaan hyödyllisiksi.  Osa haasteista on toteutettu yhteistyössä ruokaa liittyvien järjestöjen, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Mukana haasteessa ovat mm. Martat, Ruokatieto ja Hyvää Suomesta -merkki sekä ELO-säätiö.

Lista haasteista julkaistaan torstaina 2.1.2020.

Lisää tietoa Ruokahaasteesta täällä.

Tervetuloa mukaan koko vuoden kestävälle ruokamatkalle!

 

Lisätietoja: projektisuunnittelija Laika Nevalainen, (02) 7637 7019, 050 410 8402, laika.nevalainen(at)sarka.fi