JuuriRUUKKI 7.3. klo 11 – 16.00
Leineperin ruukille saapuu maaliskuussa noin 50 käsityöläis- lähiruoka- ja matkailutoimijaa ympäri Eurooppaa! Paikallisten käsityöläisten ja lähiruokamyyjien lisäksi mukana on kädentaitoja ja aitoja makuja ainakin Pohjois-Irlannista, Latviasta, Kyprokselta, Kroatiasta, Virosta ja Portugalista.
Ohjelmassa on teemaruukkien tapaan tietysti myös työpajoja, esimerkiksi pääsiäismunien maalausta latvialaisittain. Juuriruukilla valmistaudutaan pääsiäiseen, joten luvassa on myös virpomisvitsojen tekemistä ja pääsiäisruohon kasvatusta.
Mahtava tilaisuus päästä tutustumaan kansainvälisiin ja paikallisiin kädentaitoihin ja aitoihin makuihin – meidän juuriimme!
Tervetuloa!
*Tapahtuma järjestetään osana LAG Leader Karhuseudun ja Leineperin ruukin/Ulvilan kaupungin kansainvälistä Crafs from Roots -hanketta. Mukana on myös Karhuseudun toisen kansainvälisen Rural Flavours -hankkeen toimijoita.
Paikka
Pitkäjärventie 7
29320 Leineperi, Länsi-Suomen Lääni, Finland
Ruokakulttuuri ja ruuanlaitto yhdistyvät Suomen maatalousmuseo Saran, Loimaan
4H-yhdistyksen ja Loimaan Evankelisen Kansanopiston yhteisessä naisille suunnatussa
ruokakerhossa. Ruokakerhossa kohtaavat paikalliset ja Loimaalla opiskelevat
maahanmuuttajanaiset, joten suomalaisen ruokakulttuurinrinnalle saadaan tuulahduksia
muista ruokakulttuureista. Jokaisella kokoontumisella on oma teemansa,johon tutustutaan
museon näyttelyiden ja kokoelmien kautta museon henkilökunnan johdolla ja tietysti jokaisella
kerralla myös tehdään ja syödään teemaan liittyvää ruokaa. Ruuanlaiton ohjaa Loimaan
4H-yhdistys yhteistyökumppaneineen. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille
naisille. Tervetuloa!
Keväällä 2020 ruokakerho kokoontuu tiistaisin klo 17–20:
Ruokakerho kokoontuu museon monitoimitila Aitassa.
Tiedustelut: projektisuunnittelija Laika Nevalainen,
p. 050 410 8402, laika.nevalainen@sarka.fi.
Sijainti
Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, LOIMAA
Kaikkien aikojen ensimmäiset nurtsimurtsikkakisat järjestetään helmikuun Sarka-sunnuntaina klo 14 museon piha-alueella. Kilpailu on avoin kaikille. Kisapaikalta voi lainata välineitä, mutta myös omilla suksilla voi suihkia menemään. Iloinen mieli ja hymy huulilla ovat tässä kisassa vähintään yhtä suuressa roolissa kuin päivän kunto ja välineiden voitelu.
Tule kisailemaan ja haasta kaverisikin mukaan! Ilmoittaudu kilpailijaksi viimeistään torstaina 20.2.2020 museon infoon puh. 02 763 7700 tai info@sarka.fi.
Kisailun järjestävät yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Sarka ja Loimaan Perinnesuksi ry.
Torstaina 20.2.2020 klo 11-15 Sarka-museolla Talviloman puuhapäivä. Ohjelmassa tarinakierroksia (kesto 20 min), joissa etsitään pullan raaka-aineita, ihmetellään ensimmäisiä traktoreita ja seikkaillaan sääsammakon kanssa. Ulkona voi hiihtää nurtsimurtsikkaa (lumen yllättäessä jotain muuta) ja työpajoissa askarrella heijastimia ja laskiaspullia. Tervetuloa!
Tarinakierrokset (kesto 20 min.):
klo 11.15 Mistä on pienet pullat tehty?
klo 11.45 Ensimmäisen traktorin tarina
klo 12.15 Sääsammakon museoseikkailu
klo 13.15 Mistä on pienet pullat tehty?
klo 13.45 Ensimmäisen traktorin tarina
klo 14.15 Sääsammakon museoseikkailu
Työpajat:
klo 11–15 Heijastintyöpaja seminaaritila Riihessä
klo 12–13.30 Laskiaispullapaja monitoimitila Aitassa
Ulkona:
klo 11–15 Nurtsimurtsikkaa museon takapihalla
Omatoimisesti selvitettävät museoarvoitukset:
klo 11–15 Munne-kissan kepposet Ennen koneita -näyttelyssä (helpompi reitti)
klo 11–15 Riimukirjoituksen arvoitus Maatalouden aika -näyttelyssä (haastavampi reitti)
Pääsymaksut
Lapset 3-15 vuotta 4 euroa
Aikuiset 8 euroa
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 euroa
Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa (ysitien varrella)
SATALINNA JA HARJAVALLAN SAIRAALA – Maakuntamuseo rakennusperinnön vaalijana
Torstaina 20.2.2020 klo 18.00-19.30
Emil Cedercreutzin museossa
Luennon pitää rakennustutkija Liisa Nummelin Satakunnan Museolta. Hänen työtään ovat rakennettuun kulttuuriympäristön liittyvä neuvonta ja suojelukysymykset Satakunnassa. Helmikuun Kulttuuritorstai-luennolla perehdytään rakennustutkijan monipuoliseen työhön muutamien harjavaltalaisten esimerkkikohteiden valossa. Mitä tietoja museolla on alueensa rakennuksista ja miten tietoja käytetään? Miten ja miksi rakennuksia suojellaan ja mitä suojelu tarkoittaa? Mistä saa tietoa ja rahoitusta arvokkaan rakennuksen korjaukseen ja muutoksiin?
Luento kuuluu Emil Cedercreutzin museossa talvikaudella 2019–2020 järjestettävään Kulttuuritorstai-luentosarjaan, joka tutustuttaa kuulijat kulttuurin, historian ja erilaisten alojen tarjoamiin monipuolisiin aihepiireihin. Luennoille osallistuminen on maksutonta. Luentosarja järjestetään yhteistyössä Sataopiston kanssa.
Vapaa pääsy, tervetuloa!
https://www.harjavalta.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/museo/tapahtumat/
Sarka-museon Kyläkeskiviikko-luentojen sarja jatkuu seminaaritila Riihessä keskiviikkona 12.2.2020 klo 19, kun vuorossa on Alastaron Mäenpää. Matkaoppaana kylän historiaan toimii Sami Männistö.
Alastaron Mäenpää on hyvin tyypillinen loimaalaiskylä, jossa oli kolme kantatilaa. Loimaalla on kaksi Mäenpää nimistä kylää, ja ne erotetaan toisistaan sijainnin mukaan etuliitteillä Alastaro ja Ylistaro. Etuliitteestään huolimatta Haitulan ja Kuttilan kylien välissä sijaitseva Alastaron Mäenpää ei koskaan kuulunut Alastaron kappeliin tai kuntaan.
Suosituilla Kyläkeskiviikko-luennoilla tutustutaan loimaalaiskylien historiaan isojakokarttojen avulla. Vuosia jatkunut luentosarja päättyy kevätkauteen 2020, kun viimeisetkin loimaalaiskylät saadaan käsiteltyä. Alastaron Mäenpään jälkeen Kyläkeskiviikossa käsitellään vielä maaliskuussa Kojo.
Kaikkien aikojen viimeinen Kyläkeskiviikko järjestetään huhtikuun 15. päivä, jolloin käydään uudelleen läpi yksi yleisön valitsema suosikkikylä. Helmikuun Kyläkeskiviikossa selviää, mikä kylä saa kunnian päättää yli kahdeksan vuotta jatkuneen Kyläkeskiviikkojen sarjan.
Kyläkeskiviikot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia. Tervetuloa!
Suomen maatalousmuseo Saran Ruokamuseo järjestää vuonna 2020 yhdessä Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa Ruokahaaste2020 -kampanjan.
Ruokahaasteella halutaan kannustaa ihmisiä kokeilemaan erilaisia ruokaan liittyviä tapoja ja tekoja, ja sitä kautta pohtimaan omia ruokaa koskevia valintojaan sekä näiden valintojen vaikutuksia sekä itselle että laajemmin yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Ruokahaaste2020 on suunnattu kaikille asuinpaikasta, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Haasteen 50 tehtävää ovat monipuolisia ja helppoja toteuttaa, ja jokainen voi suorittaa haasteet omalla tavallaan ja keskittyä halutessaan haasteisiin jotka kokee kiinnostavimmiksi tai omassa arjessaan hyödyllisiksi. Osa haasteista on toteutettu yhteistyössä ruokaa liittyvien järjestöjen, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Mukana haasteessa ovat mm. Martat, Ruokatieto ja Hyvää Suomesta -merkki sekä ELO-säätiö.
Lista haasteista julkaistaan torstaina 2.1.2020.
Lisää tietoa Ruokahaasteesta täällä.
Tervetuloa mukaan koko vuoden kestävälle ruokamatkalle!
Lisätietoja: projektisuunnittelija Laika Nevalainen, (02) 7637 7019, 050 410 8402, laika.nevalainen(at)sarka.fi
Suomen maatalousmuseo Sarka on valittu yhdeksi Vuoden museo -finalistiksi.
Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2020 -kilpailun finaaliin on valittu Suomen maatalousmuseo Sarka, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Turusta sekä Helinä Rautavaaran museo Espoosta.
Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.
Palkinto jaetaan tänä vuonna seitsemättä kertaa. Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.
Palkinnot jaetaan Museopäivillä Espoossa 14.5.
Sarka-museon kesäkohde vuonna 2013 oli Liehtalanniemen museotila Puumalassa.
Suomen maatalousmuseo Sarka etsii yhteistyökumppanikseen kesän 2020 kesäkohdetta. Kesäkohteena voi toimia ei-ammatillisesti hoidettu museo, kokoelma tai muu vastaava kohde. Sen tulee aihepiiriltään käsitellä maatalouden tai maaseudun historiaa tai nykyaikaa. Tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta.
Kesäkohde toimii Suomen maatalousmuseon etänäyttelynä yhden kesän ajan. Kesäkohde saa tarvittaessa maatalousmuseolta neuvoja ja vinkkejä toimintaansa, sen toimintaa esitellään mm. Saran verkkosivuilla ja kesälehdessä sekä lehdistötiedottein. Valintaan ei liity rahapalkintoa.
Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen ja oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti. Kohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa.
Kesäkohteeksi voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen 28.2.2020 mennessä Suomen maatalousmuseo Sarkaan. Hakemuksen tulee sisältää kuvaus kohteesta sekä liitteenä esimerkiksi esite, valokuvia, kuvailu kokoelmista, toimintasuunnitelma tai selostus siitä, mikä erityinen piirre kohteella on.
Valittu kohde julkistetaan huhtikuun alussa 2020.
Suomen maatalousmuseo Sarka hakee kesäkohdetta nyt jo kolmattatoista kertaa. Viime vuonna kesäkohteeksi valittiin Kaiturin Tila Maskusta.
Lisätietoja:
amanuenssi Katri Lento
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383
32200 LOIMAA
katri.lento@sarka.fi
(02) 7637 7012
info@sarka.fi
(02) 763 7700