Sarka-sunnuntaina 24.11. Suomen maatalousmuseo Sarassa tutustutaan keittiöiden ja ruuanlaiton historiaan. Nykyisin pidämme normaalina keittiötä, jossa on upotetut kaapistot, tiskiallas, kuivauskaappi sekä lukuisia kodinkoneita. Tämän tyyppinen keittiö alkoi kuitenkin saada muotonsa vasta 1900-luvun alusta alkaen. Miten ruokaa laitettiin sitä ennen? Milloin tiskialtaat ja upotetut kaapistot ilmestyivät keittiöihin? Entä jääkaappi?
Ruokamuseon projektisuunnittelija ja arjen historian tutkija Laika Nevalainen kertoo klo 13 alkaen Seminaaritila Riihessä keittiöiden historiasta esitelmässään Ei ruokaa ilman keittiötä? Esitelmä keskittyy erityisesti 1900-luvun alkupuoleen, jolloin keittiöiden suunnitteluun alettiin Suomessa kiinnittää huomiota ensimmäistä kertaa. Teollisuudesta tuttu rationalisointi ulotettiin koteihin ja kotitalouksien kansantaloudellista merkitystä alettiin korostaa. Hygieenisyys nousi tärkeäksi tekijäksi asuntojen ja siten keittiöidenkin suunnittelussa.
Kuun viimeisenä sunnuntaina Sarka-museolla vietetään Sarka-sunnuntaita, jolloin museolla järjestetään jotakin erityistä ohjelmaa esimerkiksi luentojen, työpajojen tai työnäytösten muodossa. Sarka-sunnuntaina museon näyttelyihin on vapaa pääsy.
Sarka-sunnuntai 24.11.
Laika Nevalainen:
Ei ruokaa ilman keittiötä?
Seminaaritila Riihi klo 13
Comments are closed.