Miten sinä muistat lapsuutesi ja nuoruutesi maaseutua? Mitä maaseutu merkitsee sinulle tänä päivänä? Kerro oma tarinasi!
Oulun yliopiston tutkimushanke Maalaisnuoruuden sukupolvet ja Suomen Maatalousmuseo Sarka keräävät yhteistyössä maaseutuun liittyviä muistoja, kokemuksia ja tarinoita.
Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa selvitetään, miten maalaisnuoruus on muuttunut 1940-luvulta 2020-luvulle, ja mitä maaseutu merkitsee ihmisille elämän eri vaiheissa, lapsuudesta vanhuuteen.
– Kuluneen vuoden aikana maaseudun merkitys voimavarana ja virkistäytymisen lähteenä on korostunut aivan uudella tavalla. Ajoittain kuumana käynyt keskustelu on tehnyt näkyväksi, miten tärkeä osa myös monien kaupunkilaisten elämää maaseutumaiset ympäristöt ja luonto edelleen ovat, kertoo tutkimushanketta vetävä akatemiatutkija Kaisa Vehkalahti Oulun yliopistosta.
– Tässä hankkeessa emme erottele, ketkä ovat maalaisia ja ketkä eivät. Olemme kiinnostuneita ihan kaikkien maaseutuun liittyvistä muistoista ja ajatuksista. Erityisen kiinnostuneita olemme siitä, mitä maaseutu merkitsee ihmisille tässä päivässä.
Keruu on avoin kaikille, jotka haluavat kertoa tarinansa. Hankkeessa ollaan kiinnostuneita sekä maalla asuvien, maaseudulta pois muuttaneiden, että maaseudulle jälleen palanneiden elämäntarinoista. Myös kaupungista kotoisin olevien maaseutumuistot ovat hyvin tervetulleita
Keruuseen osallistutaan osoitteessa https://www.sarka.fi/minun-maaseutuni/ joko ilmoittautumalla haastatteluun tai kirjoittamalla oman tarinansa. Myös valokuvia otetaan vastaan tietoineen. Keruu päättyy 31.12.2021. Kaikkien vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja syksyllä 2021.
Tutkimuksen tulokset julkaistaan tieteellisissä ja yleistajuisissa julkaisuissa ja tilaisuuksissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Lisäksi muistitietoa voidaan hyödyntää Suomen Maatalousmuseo Sarkan toiminnassa. Yhteistyön tuloksena toteutetaan museonäyttely suomalaisten maaseutumuistoista. Muistitietoaineisto arkistoidaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, valokuvat Suomen maatalousmuseo Sarkaan.
Comments are closed.