Hämeenlinnan kaupunginmuseolla aukeaa 17.9. uusi näyttely, jossa on esillä Mustialan maataloushistoriallisen museon esineistöä
Loppuvuoden ajan on ainutkertainen mahdollisuus päästä näkemään erlaista opetusesineistöä, joka on ollut käytössä Mustialan oppilaitoksessa, jossa maataloushistoriallinen museo toimii. Opetusesineistöä ei pääse normaalisti katsomaan, eli kannattaa suunnata Hämeenlinnaan katsomaan tätä näyttelyä.
Kipsipossu ja pellavankukka –näyttely on esillä 17.09.2024 – 07.01.2025 Hämeenlinnassa Museo Skogsterissa. Maatalousopetuksessa käytetyt havaintoesineet olivat opetuksellisesti tärkeitä, mutta myös usein esteettisiä, kuten näyttelyssä pääsee näkemään. 1900-luvun alkupuolella kansakunnan tavoitteena oli terveen ja tuottavan kotieläinkannan luominen. Kun karjanhoidon opetus kehittyi, myös opetusmateriaalin tarve kasvoi. Veistos mahdollisti sen, että eläin saatettiin nostaa pöydälle tarkasteltavaksi ja siitä pystyi hahmottamaan sen luuston, asennon ja muodot vapaammin kuin valokuvasta. Se oli ikään kuin 3D -mallinnus eläimestä, joka haluttiin tallentaa.
Myös Saksasta hankittiin veistoksia esimerkiksi upeista lämminverihevosista. Olihan Saksa maa, jossa suomalaiset eläinlääkäritkin koulutettiin vielä sotien jälkeenkin. Saksasta löytyi myös muuta koulujen pöydille nostettavaksi. Siellä tehtiin käsityönä upeita kasvien mallinnuksia.
Pikkutarkoista malleista voi tarkastella terälehtiä, heteitä ja varren kaaria. Ikään kuin vahasta olisi luotu mikroskooppikuva kasvista.