Museoraitti-museot ovat saaneet uuden jäsenen, kun Annalan kotiseutumuseo Pyhäjoelta liittyi joukkoomme. Tervetuloa!!!
Suomen maatalousmuseo Sarka etsii yhteistyökumppanikseen kesän 2019 kesäkohdetta. Kesäkohteena voi toimia ei-ammatillisesti hoidettu museo, kokoelma tai muu vastaava kohde. Sen tulee aihepiiriltään käsitellä maatalouden tai maaseudun historiaa tai nykyaikaa. Tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta.
Kesäkohde toimii Suomen maatalousmuseon etänäyttelynä yhden kesän ajan. Kesäkohde saa tarvittaessa maatalousmuseolta neuvoja ja vinkkejä toimintaansa, sen toimintaa esitellään mm. Saran verkkosivuilla ja kesälehdessä sekä lehdistötiedottein. Valintaan ei liity rahapalkintoa.
Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen ja oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti. Kohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa.
Kesäkohteeksi voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen 1.3.2019 mennessä Suomen maatalousmuseo Sarkaan. Hakemuksen tulee sisältää kuvaus kohteesta sekä liitteenä esimerkiksi esite, valokuvia, kuvailu kokoelmista, toimintasuunnitelma tai selostus siitä, mikä erityinen piirre kohteella on.
Valittu kohde julkistetaan huhtikuun alussa 2019. Suomen maatalousmuseo Sarka hakee kesäkohdetta nyt jo kahdettatoista kertaa. Viime vuonna kesäkohteeksi valittiin Riuttalan Talonpoikaismuseo Kuopion Karttulassa.
Lisätietoja:
Elsa Hietala
elsa.hietala@sarka.fi
p. (02) 7637 7012
Helmikuun kyläkeskiviikossa 13.2. klo 19 tutustutaan Pahikaisten kylään. Kylän historiaan johdattelee Kirsi Laine. Pahikainen on kolmen kantatalon – Iitan, Norrin ja Sipilän – muodostama kylä Niinijokivarressa. Kulkijoita kylään toi kirkkotie, joka kulki Pahikaisista Kertunmäen kautta kirkolle. Toisaalta liikkumisen hankaluudetkin olivat pahikaislaisille tuttuja toisella puolella jokea sijainneen pellon vuoksi. Kyläkeskiviikossa tutustutaan Pahikaisten elämänmenoon 1700-luvun jälkipuolella ja seurataan kylän kehitystä aina 1900-luvulle asti.
Kyläkeskiviikoissa tutustutaan isojakokarttojen avulla loimaalaiskylien historiaan. Myöhemmin keväällä tutustutaan vielä maaliskuussa Ypäjänkylän sekä huhtikuussa Suutarlan ja Vuolteen kyliin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.