Suomen maatalousmuseo Sarka etsii yhteistyökumppanikseen kesän 2018 kesäkohdetta. Kesäkohteena voi toimia ei-ammatillisesti hoidettu museo, kokoelma tai muu vastaava kohde. Sen tulee aihepiiriltään käsitellä maatalouden tai maaseudun historiaa tai nykyaikaa. Tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta.
Kesäkohde toimii Suomen maatalousmuseon etänäyttelynä yhden kesän ajan. Kesäkohde saa tarvittaessa maatalousmuseolta neuvoja ja vinkkejä toimintaansa, sen toimintaa esitellään mm. Saran verkkosivuilla ja kesälehdessä sekä lehdistötiedottein. Valintaan ei liity rahapalkintoa.
Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen ja oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti. Kohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa.
Kesäkohteeksi voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen 2.3.2018 mennessä Suomen maatalousmuseo Sarkaan. Hakemuksen tulee sisältää kuvaus kohteesta sekä liitteenä esimerkiksi esite, valokuvia, kuvailu kokoelmista, toimintasuunnitelma tai selostus siitä, mikä erityinen piirre kohteella on.
Valittu kohde julkistetaan huhtikuun alussa 2018.
Suomen maatalousmuseo Sarka hakee kesäkohdetta nyt jo yhdettätoista kertaa. Viime vuonna kesäkohteeksi valittiin Pattoin perintötalo Juvalta.
Lisätietoja:
Elsa Hietala
elsa.hietala@sarka.fi
(02) 7637 7012
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383
32200 LOIMAA
(02) 763 7700
info@sarka.fi
www.sarka.fi
Sarka-sunnuntaina 28.1. Suomen maatalousmuseo Sarassa avataan uusi vaihtuva näyttely Ruisleipä –suomalainen ruisleipä nyt ja ennen. Näyttely kertoo vuonna 2016 kansanäänestyksessä Suomen kansallisruuaksi valitun elintarvikkeen historiasta ja nykyisyydestä. Hapan tumma ruisleipä on suomalainen erikoisuus, jonka suosio juontaa juurensa rukiin viljelyn ja leivän pitkään historiaan maassamme. Ruisleipä oli kirjaimellisesti suomalaisten jokapäiväinen leipä, johon ihmisten elämä perustui vuosisatojen ajan.
Avajaiset alkavat klo 14. Maija Haavisto kertoo ruisleivästä seminaari- ja kokoustila Riihessä. Tämän jälkeen museonjohtaja Teppo Vihola esitelmöi ruuan historiasta Suomessa. Hän kertoo viljan asemasta suomalaisessa ruokavaliossa sekä aseman muutoksista aikojen kuluessa. Viljan ja muun kasvisruuan osuus suomalaisten energiansaannista oli pitkään hyvin hallitseva lihan ja kalan ollessa enemmän marginaalissa. Nykyisenkaltaiseen suomalaiseen ruokatalouteen johtaneet muutokset ovat tapahtuneet varsin hiljattain.
Luvassa myös muuta ruoka-aiheista ohjelmaa. Museon näyttelyyn on Sarka-sunnuntaina vapaa pääsy. Tervetuloa!