Suomen maatalousmuseo Sarka on valinnut vuoden 2016 kesäkohteekseen Hinnerjoen kotiseutumuseon. Kesäkohde valittiin Sarka-museon kymmenennen toimintavuoden kunniaksi aikaisemmasta poiketen ilman erillistä hakumenettelyä. Hinnerjoki ansaitsee valintaraadin mukaan erikoismaininnan aktiivisesti ja monipuolisesti toimivasta kotiseutumuseotoiminnastaan.
Hinnerjoen kotiseutumuseo toimii vanhan mäkitupalaiskodin pihapiirissä. Alkuperäisten rakennusten lisäksi alueelle on siirretty useita vanhoja rakennuksia sekä rakennettu modernia säilytystilaa laajalle kokoelmalle.
Hinnerjoella perinteisen maatalouden aikaan painottunut esineistö on järjestetty ja luetteloitu suorastaan harvinaislaatuisen tarkasti. Harrastajavoimin ylläpidetyksi museoksi kokoelmien sähköisen luetteloinnin tilanne on esimerkillinen – museoiden kokoelmia esiin tuovassa Finna -palvelussa Hinnerjoella on luetteloituja objekteja lähes 10 000.
Sarka valitsi kesän etänäyttelynä toimivan Kesäkohteen nyt jo yhdeksättä kertaa. Kesäkohteen valinnan tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen arvostusta ja auttaa yksittäisiä museoita niin museaalisissa kysymyksissä kuin toimintansa markkinoinnissakin. Edellisien vuosien kesäkohteet ovat sijainneet Liperissä, Kälviällä ja Puumalassa.
Ajankohtaisia uutisia Hinnerjoen kotiseutumuseosta voi lukea museon kotisivulta www.hinnerjoenmuseot.net . Museo on auki 28.6.–5.8. tiistaista perjantaihin klo 10–16, sunnuntaisin kesä-elokuussa klo 13–15 sekä sopimuksesta.
Lisätietoja:
Suomen maatalousmuseo Sarka:
amanuenssi Elsa Hietala elsa.hietala@sarka.fi (02) 7637 7012
Hinnerjoen kotiseutumuseo:
Lea Heikkilä: 050 365 0341
Matti Perävainio: 0400 125 971
hinnerjoenmuseot@dnainternet.net
Suomen maatalousmuseo Saran kyläkeskiviikossa 16.3.2016 klo 19 tutustutaan Tammiaisen kylän historiaan museonjohtaja Teppo Viholan johdolla. Tammiainen edustaa Loimaan alueen vanhinta asutuskerrostumaa, jossa ihminen on kulkenut jo noin 4000 vuotta sitten.
Kyläkeskiviikon luentotilaisuus kestää noin tunnin ja siihen on vapaa pääsy. Saran kyläesittelyjen lähtökohtana ovat isojakokartat, jotka kuvaavat kylää ennen isojaon toimittamista ja ryhmäkylän hajoamista. Esillä on usein myös muita karttoja ja valokuvia. Museon henkilökunnan lisäksi kyläkeskiviikoissa pääsevät ääneen paikalliset asiantuntijat ja kylähistorian harrastajat.
Kevään seuraava kyläkeskiviikko on Seppälä 13.4. klo 19.